Lamsvlees op z'n Grieks

Benodigdheden voor 4 personen Bereidingstijd 25 minuten
Stooftijd: 5 uur

2 uien.
5 eetlepels olijfolie
1 lamsschouder
2 vleestomaten
3 teentjes knoflook
1/2 l rode wijn
blikje tomatenpuree.
bosje (of 2 eetlepels gedroogde) tijm
2 laurierbladen
1 a 2 eetlepels aardappelmeel
Honing

Door de lange bereidingstijd wordt het vlees botermals en zullen de kruiden en de wijn goed in het vlees trekken.
Verwarm de oven op 225 graden. Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes, pel de uien en snipper ze.
vermeng de tomatenpuree met de tomaat, de uien, de knoflook, 1/2 theelepel peper, 1/2 theelepel zout en de tijm.
Leg de lamsschouder in een braadslee, zet deze in de oven en braad de lamsschouder 15 minuten.
Temper de oven tot 150 gr. Schep het tomatenmengsel op het vlees. Leg de laurierblaadjes op het mengsel.
Schenk de olijfolie en de wijn in de braadslee naast het vlees, dek de braadslee goed af met aliminiumfolie.
Braad de lamsschouder midden in de oven in ca 4 uur dooor en door gaar.
Schep elke 30 minuten wat braadvocht over het vlees en dek de braadslee weer goed af.
Leg na het braden de lamsschouder in een ovenvaste schaal en laat het vlees 15 minuten in de uitgeschakelde oven rusten.
Roer een scheutje water door het braadvocht en orer de aanbaksels los. Schenk dit mengsel in een pan en laat de jus op hoog vuur ca 1 minuut koken.
Roer het aardappelmeel met een scheutje water glad en roer zoveel van het papje door de jus tot deze licht gebonden is.
Zeef de jus boven een sauskom en breng hem op smaak met zout, peper en honing.
Snij het vlees in plakken en leg het op een schaal, serveer de jus er apart bij.
Met brood of rijst en griekse salade serveren.

Smakelijk eten
Kala Orexi