Djuvec

Benodigdheden Bereidingstijd ca. 70 minuten
400 gram magere varkenslappen of lamsvlees
1 grote ui
3 teentjes knoflook
1 ruime eetlepel blokjes gerookt spek
50 gram boter of 5 eetlepels olijfolie
1 theelepel paprikapoeder
1 aubergine
1 rode paprika
4 eetlepels in stukjes gesneden sperziebonen
160 gram rijst
4 tomaten
Tijm, laurier
6 eetlepels gare witte bonen
Peper, zout of vegeta
peterselie.

Snij het vlees in dobbelstenen en wrijf het in met zout en peper (of Vegeta en peper).
Snipper de knoflook en snij de ui in ringen.
Smelt de spekblokjes in de boter (of gebruik olijfolie) en fruit daarin de ui boven zachtvuur, bestrooi deze met paprikapoeder.
Neem het mengsel uit de pan en braad op hoog vuur het vlees aan alle kanten.
Voeg de in blokjes geneden aubergine, de in reepjes gesneden paprika en de in stukjes gebroken sperziebonen toe.
Laat deze even meefruiten, voeg hierna de in plakken gesneden ontvelde tomaten toe en laat het even prutttelen.
Doe het spek-uien mengsel er weer bij, doe ook de tijm en de laurier erbij en maak het op smaak met zout of vegeta en peper.
Doe er een hoeveelheid heet water bij en laat alles met het deksel op de pan een anderhalf uur stoven.
Voeg na 3 kwartier de rijst toe in de pan. Doe ca 10 minuten voor het opdienen de witte bonen erbij.
Strooi voor het opdienen de gesnipperde peterselie erover.

Serveer er witte koolsalade bij en grof brood.

Smakelijk eten
Dobar Tek